ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Κλιματική Αλλαγή: Κρίση και ευκαιρία για τον κόσμο μας»

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ                                                        

ΔΗΜΩΝ με ΠΟΤΑΜΙΑ                                                                        

"Κλιματική Αλλαγή: Κρίση και ευκαιρία για τον κόσμο μας"
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη, η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση «Κλιματική Αλλαγή – Οι Φυσικές Καταστροφές που μας Κυκλώνουν», από το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια.
Μια εκδήλωση στην οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν καίρια θέματα αυτής της σοβαρότατης απειλής για την ανθρωπότητα όπως είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, παρουσιάστηκαν οι απόψεις και οι θέσεις των επιστημόνων, σε ένα ζήτημα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, το οποίο επηρεάζει τον πλανήτη, σε ένα περιβάλλον που απειλείται εξαιτίας της μεταβολής του κλίματος και των νέων δεδομένων στις καιρικές συνθήκες.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες εκπέμπουν υπερβολικά αέρια του θερμοκηπίου. Οι συνέπειές της περιλαμβάνουν αυξημένες θερμοκρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, και εκτεταμένες αλλαγές στον καιρό. Αυτό επηρεάζει τη βιοποικιλότητα, προκαλεί φυσικές καταστροφές, και επιδεινώνει τη φτώχεια. Οι προσπάθειες για μείωση των εκπομπών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές είναι αναγκαίες. Η συνεργασία των κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας είναι ζωτική για τη δημιουργία βιώσιμου μέλλοντος.
Στόχος και σκοπός να υπάρξει σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν φορείς και πολίτες για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες αυτής , αλλά και την διαχείριση των φαινομένων όπως οι πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή της Θεσσαλίας με καταστροφικές συνέπειες.
Συμμετείχαν οι καθηγητές:
Κωνσταντίνος Βουβαλίδης: Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο “Φυσική Γεωγραφία – Γεωμορφολογία”. Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ.
Ιάκωβος Γκανούλης: Ομότιμος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών (Doctorat d’Etat) του Πανεπιστημίου Paul Sabatier της Τουλούζης (Γαλλία) και Επισκέπτης Καθηγητής των Πανεπιστημίων Erlangen (Γερμανία), πρώην Ειδικός Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δημήτρης Εμμανουλούδης: Δασολόγος – Υδρολόγος, Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Διευθυντής του Εργαστηρίου «Υδρομετεωρολογικών Καταστροφών και Παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής», και Διευθυντής του Εργαστηρίου «Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών». Αντικείμενο της έρευνάς του είναι η Αντιπλημμυρική Προστασία και η διαχείριση Φυσικών Καταστροφών Υδρολογικής προέλευσης.
Αντιγόνη Ζαφειράκου: Αν. Καθηγήτρια του τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, συντονίστρια του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Φαίη Μακαντάση: Διευθύντρια Ερευνών στον Ερευνητικό Οργανισμό διαΝΕΟσις.
Παναγιώτης Νάστος: Καθηγητής Κλιματολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.
Ελένη Παπαδοπούλου: Καθηγήτρια, Τμήμα Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Άνθιμος Σπυρίδης: Δρ. Άνθιμος Σπυρίδης Διπλ. Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός M.Sc. Εγγείων Βελτιώσεων – Υδραυλικής Α.Π.Θ. Ph.D. Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.
Συντονιστές του Στρογγυλού Τραπεζιού ήταν η Βιβή Μαργαρίτη και ο Δημήτρης Παδιός.
Συντονιστής Εκδήλωσης: Γιώργος Χαρίσης, Διοικητικός Συντονιστής, Τεχνική Γραμματεία Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια.

Παρακάτω αναρτήσεις από τον Τρικαλινό τύπο καθώς και αναρτήσεις συμμετεχόντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Τrikalaview.gr

-Χαρίσης Γεώργιος-Διοικητικός Συντονιστής

-Ταγκαλέγκας Ιωάννης-Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια

-ΤrikalaIn

-Κέντρο Έρευνας - Μουσείο Τσιτσάνη