Δήμαρχοι πόλεων με ποτάμια συναντήθηκαν στη Σίνδο, συζητώντας για την προστασία τους

Οι αιρετοί προσκλήθηκαν από το δήμο Δέλτα προκειμένου να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου πόλεων με ποτάμια, υποδέχτηκε στη Σίνδο τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τον πρόεδρο του δικτύου και δήμαρχο Λειβαδέων, Γιάννη Ταγκαλέγκα και όλους τους δημάρχους μέλη του διοικητικού συμβουλίου του δικτύου στην πρώτη συνεδρίαση τους.

Ο κ Ιωαννίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την ένταξη του δήμου Δέλτα στο Δίκτυο, υπογραμμίζοντας τα κοινά ενδιαφέροντα και τις κοινές ανησυχίες για την περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ποταμιών άλλα και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των οικισμών που φιλοξενούν στις εκτάσεις τους ποτάμια.

«Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία διότι μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε σειρά δράσεων από κοινού που αφορούν την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση παραποτάμιων συστημάτων και του υδάτινου περιβάλλοντος που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης του τουρισμού και φυσικά ως κίνητρα για περιβαλλοντική εκπαίδευση » τόνισε ο κ Ιωαννίδης.

Οι δήμαρχοι του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου, προχώρησαν στην ενεργοποίηση του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που αφορά σε θέματα που σχετίζονται, με την περιβαλλοντική προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος των ποτάμιων οικοσυστημάτων, με τη ανάπτυξη δράσεων που σχετίζονται με τους καταστατικούς σκοπούς του Δικτύου. Το σύμφωνο συνεργασίας περιλαμβάνει τη διενέργεια σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων και ημερίδων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών ο καθορισμός στρατηγικής μεθοδολογίας ώστε το Δίκτυο να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην υλοποίηση των πολιτικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Περιφερειακών και Τοπικών αρχών, στον τομέα Προστασίας και Διαχείρισης του Υδάτινου Περιβάλλοντος.

Οι δήμαρχοι μέλη του Δ.Σ του δικτύου πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν ως μέλη οι Δήμοι Αλεξάνδρειας, Αργιθέας, Αρταίων, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Διδυμοτείχου, Έδεσσας, Ζαγορίου, Ζηρού, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Κόνιτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Μακρακώμης, Μεταμόρφωσης, Μουζακίου, Νάουσας, Ξάνθης, Ορχομενού, Πύλης, Σερβίων, Σοφάδων, Σπάρτης, Τρικκαίων, Φλώρινας και η ΔΕΥΑ Λάρισας.

Πηγή: https://www.makthes.gr/dimarchoi-poleon-me-potamia-synantithikan-sti-sindo-syzitontas-gia-tin-prostasia-toys-396844