Πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα και στη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου, την Παρασκευή και το Σάββατο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2021, Διημερίδα με θέμα: « Εκεί που Σμίγουν τα Νερά με τα Γεφύρια».
Η Διημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, με συν διοργανωτές τον Δήμο Κόνιτσας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου.
Στόχος της διημερίδας η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, για αναγνώριση των Λειτουργικών Πέτρινων Τοξωτών Γεφυριών, ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Η θεματολογία των εισηγήσεων αφορούσε τα Ποτάμια Οικοσυστήματα, Υδρογεωλογία και Βιοποικιλότητα, την Προστασία, Ανάδειξη και Ορθή Αξιοποίηση Ποτάμιων Οικοσυστημάτων, τα Ποτάμια, τα Νερά και Πέτρινα Γεφύρια και τις Αθλητικές Δραστηριότητες στα Ποτάμια της Κόνιτσας.
Παράλληλα με τις εισηγήσεις και στη Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ελάμβανε χώρα σεμινάριο που οργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ υπό τον συντονισμό της κας Μαρίας Στεφανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, με τίτλο: «Χρήση Νέων Μεθοδολογιών Στην Αποκατάσταση Πέτρινων Τοξωτών Γεφυριών» και το οποίο παρακολούθησαν 20 άτομα, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ..
Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες της διημερίδας και καλή παραμονή, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου.
Εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Γιώργος Αμυράς, αρμόδιος για θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος. Ο κ. Αμυράς δήλωσε ότι το υπουργείο θα είναι αρωγός των προσπαθειών των ΔΙΚΤΥΩΝ των Δήμων και δεσμεύθηκε στη χρηματοδότηση δράσεων που θα αναληφθούν από τα ΔΙΚΤΥΑ και θα αφορούν σε δραστηριότητες, που είναι συμβατές με τους στόχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Επίσης δεσμεύτηκε στη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας του στόχου της διημερίδας, που είναι αναγνώριση των Λειτουργικών Πέτρινων Τοξωτών Γεφυριών, ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, δήμαρχος Λεβαδέων κος Ιωάννης Ταγκαλέγκας, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της διημερίδας και ευχαρίστησε το δήμαρχο Κόνιτσας κ. Νικόλαο Έξάρχου για τη φιλοξενία.
Ευχαρίστησε επίσης από τους παρευρισκόμενους τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Γιώργος Αμυράς, αρμόδιος για θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας, και από τους συν διοργανωτές, τον πρόεδρο εκ μέρους της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο δήμου Τρικκαίων και επίτιμο πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, τους κ. κ. Κώστα Κατσιφαράκη πρώην Κοσμήτορα και Κυριάκο Υάκινθο Κοσμήτορα, εκ μέρους της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και εκ μέρους του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, τον πρόεδρο αυτού κ. Ανδρέα Στεργίου δήμαρχο δήμου Αργιθέας.
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο πρώην και νυν Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ.κ. Κων/νος Κατσιφαράκης και Κυριάκος Υάκινθος και ο Πρόεδρος του Δικτύου Πίνδος δήμαρχος Αργιθέας κ. Στεργίου Ανδρέας.
Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου.
Το διήμερο των εργασιών έκλεισε με επίσκεψη και ανάβαση των συμμετεχόντων, στο μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων στον ποταμό Βοϊδομάτη.