Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΚΕΔΕ

 

 

Υπεγράφη σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2022 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Αντικείμενο του παρόντος Συμφώνου Συνεργασίας είναι η συνεργασία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε θέματα που σχετίζονται, με την περιβαλλοντική προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος των ποτάμιων οικοσυστημάτων, με τη ανάπτυξη δράσεων που σχετίζονται με τους καταστατικούς σκοπούς του Δικτύου.
Τα μέρη συμφωνούν:
α. Στη από κοινού διοργάνωση ημερίδων, διημερίδων, συνεδρίων, εκδηλώσεων, στην έκδοση έντυπου και ψηφιακού υλικού, στη δημιουργία ιστοσελίδας και στην αξιοποίηση πολυμέσων κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών,
β. Στη από κοινού έκδοση έντυπου και ψηφιακού υλικού καθώς επίσης και στη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων που θα απευθύνονται στον μαθητικό πληθυσμό, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του.
γ. Στη από κοινού έκδοση οδηγού που θα αφορά στην περιβαλλοντική προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
δ. Στην από κοινού διαμόρφωση μεθοδολογίας έτσι ώστε το Δίκτυο να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση και υλοποίηση πολιτικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Περιφερειακών και Τοπικών αρχών, στον τομέα Προστασίας και Διαχείρισης του Υδάτινου Περιβάλλοντος.
ε. Στη από κοινού χρηματοδότηση Δήμων, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Συλλόγων, Σωματείων, Δικτύων, με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση, ερευνών, δράσεων, πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, προγραμμάτων κ.λπ., με αντικείμενο την περιβαλλοντική προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
Το Σύμφωνο υπέγραψαν από πλευράς Δικτύου ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας, από πλευράς Υπουργείου ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, γεγονός που καταδεικνύει και το μεγάλο του ενδιαφέρον του για την ευόδωση του όλου εγχειρήματος και από πλευράς ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπογραφής του Συμφώνου, ο Πρόεδρος του Δικτύου κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσαν τον Υπουργό του ΥΠΕΝ κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα για τις δραστηριότητες του δικτύου, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το Δίκτυο αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό εργαλείο υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια μιας βιώσιμης διαχείρισης των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
Οκ. Υπουργός παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική την πρωτοβουλία αυτή της συνεργασίας του Υπουργείου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι θα σταθεί αρωγός και υποστηρικτής, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι συνεργάτες του.