Διημερίδα στο Δήμο Ξάνθης 25 & 26 Φεβρουαρίου 2022

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι διεργασίες της διημερίδας στο δήμο Ξάνθης με κεντρικό θέμα: <<Όταν τα Ποτάμια Επιστρέφουν στις Πόλεις>>.
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και με συν διοργανωτές το Δήμο Ξάνθης, την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και του Δικτύου Περιοχής Δήμων Πίνδου.
Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και επισημαίνοντας τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν Δίκτυο και Αυτοδιοικητικοί, για την ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, στην εισαγωγική του ομιλία ως Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, αφού εξέφρασε την χαρά του για την πραγματοποίηση της διημερίδας στην όμορφη Ξάνθη, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη για την ζεστή φιλοξενία, σημείωσε την ικανοποίησή του για την δυνατότητα του Δικτύου να ανοίγει δρόμους και να αντιμετωπίζει δυσκολίες και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Ο κ. Ταγκαλέγκας ανέφερε την υπογραφή του Συμφώνου μεταξύ του Δικτύου, της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως ένα παράδειγμα αντιμετώπισης δυσκολιών και επίσπευσης των διαδικασιών, αναλύοντας τα επί μέρους σημεία της συμφωνίας με τον υπουργό κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό κ. Άμυρά, στεκόμενος κυρίως στην δυνατότητα της από κοινού χρηματοδότησης Δήμων, Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, Συλλόγων, Σωματείων και Δικτύων με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση, ερευνών, δράσεων, πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, προγραμμάτων, με αντικείμενο την περιβαλλοντική προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε την αξία του Δικτύου ως εργαλείο ανάπτυξης και κατεύθυνε την συζήτηση και στο πλαίσιο αναζήτησης απαντήσεων στις προσκλήσεις τις κλιματικής κρίσης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Ιδρυτής του Δικτύου, τ. Δήμαρχος Τρικκαίων και τ. Βουλευτής, Μιχάλης Ταμήλος, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, Δημήτρης Παπαστεργίου (μέσω βιντεοκλήσης), ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου και Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτιος Μάρης, ο Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Κυριάκος Υάκινθος.

 

 

Ακολούθησε βράβευση με την απονομή τιμητικών πλακετών, σε ανθρώπους που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του Δικτύου και στην υλοποίηση των καταστατικών του στόχων.
Αυτοί ήταν ο κ. Μιχάλης Ταμήλος, εμπνευστής, οραματιστής και ιδρυτής του Δικτύου, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο επανακινητής και οργανωτής του Δικτύου με τη σημερινή του μορφή, ο κ. Κώστας Κατσιφαράκης, καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην Κοσμήτορας που επί Κοσμητείας του υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας του Δικτύου με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και η κ. Αντιγόνη Ζαφειράκου αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, για τη διαρκή και σταθερή υποστήριξη του Δικτύου.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης επέδωσε επίσης τιμητική πλακέτα στον Μιχάλη Δερμετζόπουλο για τη δημιουργία, συντήρηση και ανάδειξη του γνωστού, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, «Μονοπάτι της Ζωής».
Ο Σάββας Μελισσόπουλος βράβευσε στο πρόσωπο του Αντώνη Κωτούλα τον εκλιπόντα «εταίρο» της συγκεκριμένης προσπάθειας, Γιώργο Κωτούλα, ενώ ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μπαντάκ Σιαμπάν τίμησε την Κίνηση Πολιτών «Καθαρή Πόλη» στο πρόσωπο δύο εθελοντριών της.
Στα πλαίσια διεύρυνσης των συνεργασιών του, το Δίκτυο υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το σύμφωνο υπέγραψαν εκ μέρους του Δικτύου ο κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας δήμαρχος Λεβαδέων και εκ μέρους της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ ο κ. Φώτης Μάρης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ.

Οι εισηγήσεις των θεματικών ενοτήτων της διημερίδας αφορούσαν στα Πλημμυρικά Φαινόμενα στα Ποτάμια Οικοσυστήματα και την Αντιμετώπισή τους, την Ορθολογική Διαχείριση, Ανάπτυξη και τις Καλές Πρακτικές Αξιοποίησης Ποτάμιων Οικοσυστημάτων.
Οι ομιλητές της Διημερίδας εμβάθυναν στα ζητήματα προστασίας και αξιοποίησης των αστικών και περιαστικών ποταμιών, προβάλλοντας επιτακτικά το δεδομένο της «κλιματικής κρίσης» ως παράγοντα συνεχούς εγρήγορσης και προληπτικών παρεμβάσεων, αλλά και αναδεικνύοντας ένα σημαντικό πλέγμα δράσεων και πολιτικών που μπορούν να αναλάβουν οι δήμοι, με στόχο την ορθή διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και επιμέρους ζητήματα, σχετικά με τη συμβολή του ποταμού στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και τον αθλητισμό, την άσκηση και την ευζωία.

Καίριας σημασίας ήταν η παρουσίαση της Έκθεσης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σχετικά με τις δυνατότητες Ανάπτυξης των Παραποτάμιων Περιοχών, καθώς και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα με τις παρουσιάσεις στον αύλειο χώρο του ξενοδοχείου λάμβανε χώρα εικαστική δράση και δημιουργίες (ζωγραφική) για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας 4-11 ετών με θέμα: ≪Ο Κόσυνθος μέσα από τα μάτια των παιδιών≫.