Συνάντηση με τον υφυπουργό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συνάντηση με τον υφυπουργό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά, αρμόδιο σε θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, πραγματοποίησαν σήμερα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας, δήμαρχος Λεβαδέων και ο Διοικητικός Συντονιστής του Δικτύου κ. Γεώργιος Χαρίσης.
Αντικείμενο της συνάντησης η υποστήριξη εκ μέρους του Υπουργείου προώθησης των διαδικασιών και κάλυψη του κόστους ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΤΟΞΟΤΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ UNESCO, από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Όπως είναι γνωστό η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στα πλαίσια υλοποίησης του συμφώνου συνεργασίας με το Δίκτυο, έχει αναλάβει την σύνταξη και υποβολή του σχετικού φακέλου. Το όλο έργο έχει υπό τον συντονισμό του ο Κωνσταντίνος Π. Τοκμακίδης Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας Διευθυντής Εργαστηρίου Τοπογραφίας.
Ο κ. Τοκμακίδης έχει συντάξει σχετική έκθεση με τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν επί του θέματος, η οποία και παραδόθηκε για ενημέρωση στον κ. Υφυπουργό.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας, δήμαρχος Λεβαδέων, ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια τον κ. Υφυπουργό για το όλο εγχείρημα που έχει αναλάβει το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, για τους 26 Δήμους μέλη του Δικτύου με πολλά Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια στις διοικητικές τους περιφέρειες.

Εν` όψη του νέου πλαισίου στήριξης 2022-2027, ο πρόεδρος του Δικτύου έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ για τη διερεύνηση εκ μέρους της Πολυτεχνικής Σχολής των δυνατοτήτων για βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Εκτός των παραπάνω θεμάτων συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην από κοινού υλοποίηση δράσεων του Υπουργείου με το Δίκτυο, στη βάση του να αποτελέσει το Δίκτυο δομή και εργαλείο υποστήριξης πολιτικών του Υπουργείου σχετικά με τα νερά και ιδιαίτερα με τα ποτάμια οικοσυστήματα.

Ο Υφυπουργός κ. Γεώργιος Αμυράς αφού άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τον Πρόεδρο του Δικτύου επανέλαβε τη δέσμευσή του, για άμεση υποστήριξη και χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας που αφορά Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια, όπως είχε τοποθετηθεί και κατά τη διάρκεια της διημερίδας που είχε γίνει στο Δήμο Κόνιτσας στις 24 και 25 Σεπτέμβρη, με θέμα τα Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια, στην οποία και είχε παρευρεθεί.

Ανέλαβε επίσης τη δέσμευση να διερευνήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Πολυτεχνικής Σχολής, από το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο 2022-2027.
Σε επίπεδο στελέχους τη διαχείριση των θεμάτων ανέλαβε η κ. Αναγνωστοπούλου Ανθή.

Δείτε εδώ το αρχείο σε pdf: PETRINA GEFYRIA